„Тренд”: За българите най-важна е цената на храната, след това – вкусовите й качества

Близо 43% от хората в България не са чували за Общата селскостопанска политика (ОСП) и европейските фондове за подкрепа. Това стана ясно от проучване на агенция „Тренд“, което бе представено по време на  днешната конференция „Да изхраним Европа по време на криза – предизвикателства и възможности на стратегията „От фермата до трапезата“.

Събитието е по инициатива на Сергей Станишев и Делегацията на българските социалисти в ЕП и има за цел да събере всички заинтересовани страни от България и Централна и източна Европа, както и видни европейски експерти. Среда тях българският министър на земеделието Явор Гечев, членовете на ЕП Сергей Станишев, Иво Христов, Асим Адемов, Клара Агилера (Испания, С&Д) и Кармен Авраам (Румъния, С&Д), народни представители от 48-ото Народно събрание, както и представители на браншови организации, бизнеса и неправителствения сектор. В дискусията участват още заместник-министри, директори на дирекции от Румъния, Словения, Словакия, Гърция и Хърватия.

От проучването на „Тренд“ става ясно, че 53% от хората са чували за ОСП, но в същото време едва 12% знаят за инициативата „От фермата до трапезата“.

По отношение на хранителните продукти най-важна в момента за българите е цената на стоките. Това е най-важният компонент за 77% от анкетираните. На второ място са вкусовите качества (66% от анкетираните), а на трето място са хранителните качества (56% от запитаните). Здравословните качества на храната са най-важни за 52% от населението, става ясно още от проучването.

За повече от половината хора у нас е важно също така храната, която консумират да е българска. След това анкетираните не се вълнуват откъде точно идва храната, след като не е нашенска. Също така за 46% от хората храната на трапезата ни в момента е достатъчна. Приблизително същия брой българи смятат, че храната е достъпна у нас.

За потребителите има и други важни фактори при покупката на храна. Така например 29% от хората се вълнуват дали продуктът е създаден с намалена употреба на пестициди. 22% следят дали храната има „био“ или „еко“ характеристики.

В преработката на храна при местните суровини най-важно за анкетираните е доколко е ограничено добавянето на сол и захари. Важно условие е и да има по-малко употреба на червено месо.

Традиционно жените четат повече етикетите, става ясно от проучването. За 45% от хората също е важно от какъв материал е опаковката на храната. За други 44% това няма значение.

Българите остават доста незапознати за мерките, които Европа предприема за разхищение на храни. Едва 16% от анкетираните са попадали на информация в тази посока. Категорично обаче 74% от хората не са имали достъп до подобна информация или не се вълнуват за разхищението на храна.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *