Конгресът на БСП изключи 13 делегати, сред тях и банскалията Костадин Дурчов

Конгресът на БСП изключи 13 делегати – Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, Петър Витанов, Николай Бериевски, Петя Михалевска, Костадин Дурчов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Валери Жаблянов, Ралица Андреева, Ваня Добрева и Мартин Жлябинков. Решението беше взето с 490 гласа „за“, 82 „против“ и 28 въздържали се.

Предложението за обсъждане на партийния статус

на тези делегати и налагане на мярка за партийно въздействие „изключване“ направи Таско Ерменков.

Сред мотивите за изключването на делегатите бяха нарушаване на принципа на демократичното единство, на изискванията да работят за изпълнение на решенията на партийните органи и за организационно-политическото единство на партията, както и нарушаване на изискването с поведението си да пазят доброто име на партията.

Пак по предложение на Таско Ерменков с 498 гласа „за“, 15 „против“ и 24 „въздържал се“ Конгресът потвърди изключването на Кирил Добрев и изваждането му от състава на Националния съвет на партията.

Така няма да решите кадровия въпрос, така ще го задълбочите, коментира Румяна Сидерова.

По думите ѝ тези две решения са противоуставни. „На такова позорище аз присъствам за първи път“, заяви Сидерова. Според нея всякакви лозунги за единство, всякаква възможност за „разномислие“ са отлетели в пространството. Това вече не е партията, в която съм влизала през 1975 г., каза Сидерова.

Валери Жаблянов коментира, че когато се взимат политически решения,

които не се основават на нищо, освен на личното желание и засегната чест на председателя, това е друг вид управление. По думите му в момента БСП постепенно се превръща в отрицание на демокрацията и свободата, която партията е отстоявала в „годините на Костовизма“.

Председателят на БСП Корнелия Нинова се извини на делегатите заради случилото се в началото на конгреса. Докато тя представяше политическия си доклад, опозиционно настроени делегати скандираха „Оставка“ пред залата, а после влязоха и вътре.

Не заслужавате това, обърна се Нинова към останалите делегати в края на конгреса.

Приемете нашата благодарност и извинение, допълни тя. Нинова благодари за участието им в подготовката на конгреса и за дискусията. Моля не губете кураж и сили за предстоящите избори – има с какво да застанем пред хората, заяви лидерът на БСП. Тя отбеляза, че и в управлението, и в краткия 48-ми парламент, българските социалисти са отстоявали идеите си, борили са се за тяхната реализация, помогнали са на милиони българи да преодолеят тежката криза и ще продължат по същия път. 

В началото на конгреса в събота, на който присъстваха и представители на дипломатическия корпус, евродепутатът Петър Витанов поиска

първа точка в дневния ред да бъде прекратяване на правомощията на председателя на БСП Корнелия Нинова. Предложението му обаче не беше подложено на гласуване от ръководещия заседанието Георги Свиленски, който обясни, че е противоуставно. Искането на Витанов беше подкрепено и от други социалисти, сред които и Крум Зарков.

Малко по-късно в събота бившият министър на отбраната и дългогодишен депутат от левицата Ангел Найденов написа във Facebook, че „след 43 години членство, от които 33 години в БСП, прекратявам членството си в партията“. 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *