Два златни и два бронзови медала за ЮЗДП в европейското първенство за горски по ски бягане и стрелба

„Югозападно държавно предприятие“ ДП взе участие в 53 –тото европейско първенство за горски по ски бягане и стрелба, което се проведе от пети до десети февруари в Сараево /Босна и Херцеговина/. Над 800 горски от 21 държави в Европа се събраха на пистите за биатлон в Олимпийски център Игман – Велико поле, за да премерят уменията си по стрелба и ски бягане, както и да обменят опит и мнение по важни проблеми, свързани с управлението на горите. Организаторите на събитието бяха подготвили дискусионни панели за актуалните проблеми и европейското бъдеще на горския сектор, посещение на горски разсадник и представяне на горите в Босна и Херцеговина, както и за предизвикателства пред организацията EFNS.

На церемонията по откриването, в която всички отбори дефилираха със своите знамена, присъства извънредният и пълномощен посланик на Република България в Босна и Херцеговина Валери Йотов със съпругата си Силва Йотова, както и Никола Николов, съветник и заместник-ръководител на посолството. Отборът на ЮЗДП ДП беше единственият участник от България, но достойно представи лесовъдската колегия. 15-годишната Никол Кленовска, ученичка от професионалната лесотехническа гимназия в Банско, спечели два златни медала – по един в класически и един – в свободен стил. Тя беше част и от щафетния отбор, който е смесен от мъже и жени, поради малкия състав на отбора , но се състезаваше в категория „Мъже“. Отборът на ЮЗДП ДП спечели и два бронзови медала през първия ден, когато се състезаваха в свободен стил, както и две четвърти места в класически стил. Студентът от Лесотехническия университет Деян Разложки от Самоков спечели бронз в категория „Мъже от 19 до 31 г.“ свободен стил и четвърто място в класически стил. Нина Кленовска от Банско спечели бронз в категория „Жени от 41 до 50 години“ свободен стил и четвърто място в класически стил. Достойно се представи и директорът на ТП ДГС Добринище – Янко Илчов, който въпреки че не е професионален състезател, завоюва 14-о място в оспорвана надпревара категория „Мъже 31-40г.“ свободен стил и 12-о място в класически стил. Бойчо Палакарски от ТП ДГС Сливница се състезава в най-многобройната категория „Мъже от 61-70 г.“, в която над 100 горски преминаха 10-километровото трасе, плюс стрелба.

Европейското първенство за горски по северни ски / ски бягане и стрелба/ беше организирано на изключително високо ниво, изцяло според професионалните стандарти за провеждане на спортни състезания от такъв ранг. На тържествена церемония беше официалното награждаване и предаване на знамето на организацията EFNS на следващия домакин на първенството – Франция.

На церемониите по откриване и закриване за Европейското първенство с едноминутно мълчание беше почетена паметта на жертвите от земетресенията в Турция и Сирия. Жителите на Сараево не са забравили трагедията на своята страна, още не е отшумяла болката от загубените близки и съграждани и отдадоха заслужена почит на своите събратя.

В последния ден от състезанията, на пистите в Игман беше организиран Открит ден на нациите, в който всяка държава представи дегустация на свои кулинарни продукти.

Въпреки краткото време, за което беше сформиран отбора на ЮЗДП ДП, лесовъди от цяла Европа поздравиха българските участници за достойното представяне. Българският флаг гордо зае своето място сред всички 21 държави участници.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *