Цената на млякото е спекулативна, смята земеделският министър

Прясното мляко се продава в магазинната мрежа по спекулативни цени, смята земеделският министър Явор Гечев. При посещението си в пловдивското село Устина той обяви, че изкупната цена на прясното мляко е 85-90 стотинки за литър, а в магазинната мрежа се продава по 3.50 лева. Вече са започнали проверки на вноса на този продукт от европейски държави и от Украйна.
Според министър Гечев проблемът с вноса от Украйна е по-голям. По някаква странна логика държавите от ЕС, които са близко до Украйна, плащат по-висока цена и българското земеделско министерство е уведомило Брюксел за това . След разговори с животновъди вчера съвместно с други служби  пък от днес са започнали проверки дали има нерегламентиран внос и дали качеството отговаря.
Министерствата на земеделието и на икономиката подготвят съвместна Наредба за проследимост по цялата верига заради хигиената и качеството на храните, както и заради сигналите по отношение на пшеница и други зърнени култури, и за млякото от Украйна. Направено е проучване как във водещите държави в ЕС се справят със ситуацията. Оказва се, че две страни са наложили таван на цените, което не е успешен модел. Явор Гечев смята, че в Гърция се прилага нелош модел – ако имате 5-6 продукта, ви задължават единия да е на базовата цена, да не е като луксозна стока.
Като изключително добър модел агроминистърът посочи този във Франция и сега се превеждат на български език два техни закона. Единият пази земеделските производители и в него се казва, че цената при производителя е твърда, тя не може да се договаря, а нагоре по веригата има пределни цени на преработки и на предлагане на пазара. Гечев със съжаление отбеляза, че България е много далеч от добрите европейски модели на кооперативни структури и по отношение на регулацията. Според него се е оказало, че в кризисните моменти българският пазар е тежко неструктуриран, без достатъчната регулация и цените избиват в ненормален начин.

„След успокояването на цените, за което държавата даде много пари на бизнеса, секторите реагираха адекватно, единствено при цените на храните и особено на млечните продукти се наблюдават аномалии“ – коментира министърът.
Високите цени изкривяват икономиката, допълни той. Не е нормално хората да харчат над 40 процента от доходите си за храни. В специален сайт, който се подготвя в момента,  ще се засичат цените два пъти на седмица, за да може през медиите да се получава адекватна информация къде се получават дадените ценови разлики.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *