Министър Гечев: Не е нормално произведени у нас храни да са по-скъпи от тези във Франция и Италия

„Според мен спекула има. Въпреки липсата на ясно определение за спекула, мога да кажа, че има всякакви аномалии.“

Това заяви земеделският министър Явор Гечев по повод проверките на цените на хранителните стоки в цялата страна. По думите му, най – големите аномалии са при цените на млечните продукти.

Според Гечев не е нормално някои произведени у нас храни да са с по – високи цени от тези във Франция, Италия или на други места. Затова държавата ще събира данни за цените на сходни продукти у нас и в съседни страни.

Отделно се работи и по допълнително законодателство, свързано с различни дефиниции за нелоялни търговски практики и мерките срещу тях, обясни земеделскитя министър. Той обаче отказа да назове конкретни фирми нарушители, тъй като:

„Не е коректно аз да изнасям информация за откритите нарушения, тъй като пак ще се появят мнения, че министърът на земеделието не трябва да се занимава с цените и не трябва да тълкува нелоялни търговски практики.“ Гечев каза, че ще изнасят информация подобаващо на общи брифинги и подчерта, че аномалии има.

Докато е война, земеделието в България е в тежка ситуация. Дори и да свърши войната, пазарът няма да се намести за два дена, заяви Явор Гечев, който подчерта, че България е солидарна държава по отношение на Украйна, но натискът върху българските производители е изключително голям. Страната ни, заедно с Полша, Унгария, Чехия и Румъния, все още чака Европейската комисия да се произнесе дали ще бъде отворен Кризисният резерв, каза още министър Гечев. Той изрази надежда този път решението да е по – справедливо към източноевропейските държави, които са по – близо до военния конфликт.
Земеделският министър Явор Гечев откри Осмото издание на мегафорума за агробизнес, вино, храни и оборудване „АГРА“, „Винария“ и „Фудтех“.

В него участват над 600 представители на 25 държави. Това е най – силното издание на форума от 2010-та година насам.

То започна днес и ще продължи до събота – 25-ти февруари.

На откриването присъстваха трима министри – на земеделието Явор Гечев, на туризма Илин Димитров и на здравеопазването Асен Меджидиев, както и Пловдивският митрополит Николай, областният управител на Пловдив Ангел Стоев, представители на мастната и областната администрации, много гости от страната и чужбина.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *