„Медиана”: 60% от българите казват „не” на оръжията за Украйна и въвеждането на еврото

ГЕРБ ще спечелят изборите на 2 април, Възраждане” ще бъдат трети, „Левицата” и „Има такъв народ” няма да влязат в парламента

 

Обществото е подчертано негативно настроено както по въпроса за предоставянето на оръжия за Украйна, така и по отношение на влизането в еврозоната. Това показва проучване на агенция „Медиана“, според която двете теми тясно се преплитат. От едната страна са последователните „евроатлантици“ (около 20 %) – които искат както да предоставяме оръжие за Украйна, така и да въведем веднага еврото. От другата страна са „скептиците“ (около 60%) – които смятат, че България, в момента, трябва да се дистанцира от подобни движения (както по отношение на оръжията, така и по отношение на еврозоната).

Данните от проучването на агенцията за предизборните нагласи показват, че в следващото Народно събрание ще влязат шест политически формации, а други две имат шанс за това.

Ако изборите са днес, най-много избиратели биха гласували за ГЕРБ, а на второ място с разлика от два процентни пункта е коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“.

Трета сила е партия „Възраждане“, на четвърто място е Движението за права и свободи, следвано от БСП и формацията „Български възход“.

Под четирипроцентовата бариера, но с над 3 на сто подкрепа са новото обединение „Левицата“ и партия „Има такъв народ“.

Проучването е реализирано със собствени средства на „Медиана“, пише БНР. Проведено е между 19 и 24 февруари сред 973 души и е представително за пълнолетното население на страната.

В рейтинга на политиците не се наблюдават значителни размествания. Президентът Румен Радев продължава да бъде политикът с най- висок авторитет, следван от Бойко Борисов. Нараства рейтингът на Костадин Костадинов, наблюдава се спад при Корнелия Нинова и Атанас Атанасов.

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *