Нов сборник показва как българи са кандидатствали в османската жандармерия

Портал за споделяне на информация за архивни документи от и за периода на Българското възраждане бе представен в новата мултифункционална зала на музея. Историци, библиотечни специалисти, компютърен специалист направиха платформа за споделяне на исторически факти.

Част от проекта е и издаването на сборника „Българските земи в архивите и документите от XVIII – XIX век: модерност и традиция“. Доц. д-р Християн Атанасов, проф. д.н. Орлин Събев  и проф. д.и.н. Вера Бонева- съставители и научни рецензенти на книгата, лично представиха работата си по проекта и постигнатите резултати.

В новия сборник за Възраждането са включени нови и любопитни факти. Има публикации, които показват, че българи са кандидатствали на служба в османската жандармерия. А в друг документ  с османски документи има досие на всяка християнска църква, самият чертеж на храма и начинът, по който е изградена съответната постройка.

„Това е един интересен нюанс за отношенията османска власт по българските земи и местното население. Историците преди 50-100 години не са си и мечтали за това море от информация, което имаме днес. Технологиите позволяват да се работи с много нови данни“, каза доц. д-р Християн Атанасов.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *