37-годишна лезбийка с три паспорта оглави лявата Демократическа партия в Италия

Ели Шлейн участва като доброволка и в двете предизборни кампании на американския президент Барак Обама – през 2008 и 2012 година

 

37-годишната Ели Шлейн е новият лидер на лявата Демократическа партия в Италия. Близо един милион привърженици на най-голямата опозиционна сила на Ботуша гласуваха в неделя на вътрешен вот за нов политически секретар на формацията. Доста изненадващо за мнозина Ели Шлейн се наложи над смятания за фаворит президент на областта Емилия Романя – Стефано Бокачини, на когото тя бе заместничка в областното ръководство. Новата лидерака на демократите ще смени на поста нарочения за главен виновник за провала им на последните парламентарни и регионални избори бивш премиер Енрико Лета.

Елена Етел Шлейн, както е истинското й име, е известна за повечето жители на Апенините с това, че  е фенка на еднополовата любов. Неотдавна тя обяви сама този факт на всеослушание, подчертавайки, че много обича жената, с която живее.

Ели е родена през 1985 г. в Швейцария, гражданка е на САЩ и има три паспорта – американски, италиански и швейцарски. Баща й Мелвин Шлейн е американски политолог и университетски професор с еврейско потекло. Залюбва се с нейната майка Мария Паола Вивиани – професорка по публично право в италианския град Варезе, докато преподава в Университета „Франклин“ на най-големия град на италианска Швейцария – Лугано. Семейството на родителката е антифашистко, като нейният баща Агостино Вивиани след Втората световна война е бил сенатор-социалист и председател на авторитетни парламентарни и държавни юридически комисии.

Новата лидерка на демократите завършва с пълно отличие право в Университета в Болоня, където започва и политическата си дейност. Любопитен е фактът, че тя участва като доброволка и в двете предизборни кампании на американския президент Барак Обама – през 2008 и 2012 година. Още като студентка влиза в редовете на младежката организация на Демократическата партия, а през 2013 г. е избрана в нейното национално ръководство пак по младежка линия. През 2014 г. се кандидатира за евродепутатка, избрана е, но на следващата година напуска партията, несъгласна с политиката на тогавашния неин лидер и премиер Матео Ренци, когото обявява за съюзник на десницата. След напускането му на формацията Ели се връща в нея и на предсрочните избори през 2022 е избрана за депутат в парламента на Италия.

Има брат Бенжамин Шлейн, който е известен професор по математика, а сестра й Сузана Шлейн е първи секретар на италианското посолство в Атина. Интересното е, че шефката на демократите е кръстена на бабите си Елена и Етел, като сама измисля псевдонима си Ели, с който е известна.

В първото си изявление пред журналисти след избора й за политически секретар тя обяви, че ще се бори за по-висока минимална заплата на трудещите се, за опазването на природната среда и че ще защитава гражданските права.

Лоренцо Гуерини и други известни дейци на Демократическата партия, която е наследник на славната и безкомпромисна Италианска комунистическа партия, обявиха избора на Ели Шлейн като „погром“ и „убийство“ на лявата формация.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *