The Washington Times: Стратегията на Вашингтон за Украйна не работи

Стратегията на администрацията на американския президент Джо Байдън за „подкрепа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“ не може да успее, пише Меган Мобс в коментар за изданието The Washington Times. Проточилият се конфликт показва слабостта на външната политика на САЩ и неспособността на Вашингтон да даде решаващ принос, а също така внася раздор в обичайния баланс на силите между американските съюзници в Европа.
„В началото на миналата година стратегията за „ограничаване“, насърчавана от администрацията на Джо Байдън, се провали“, уверена е Мобс. Сега Байдън прокламира линия на „подкрепа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, но това не е стратегия, а лозунг, смята авторът.
Сегашната позиция на САЩ е следствие от слабата външна политика на администрацията на Байдън, пише Мобс. По думите й американският лидер е показал колебание да предостави на Украйна необходимата помощ. Мобс отбелязва, че подобен подход само ще удължи продължителността на конфликта, което изобщо не е в интерес на САЩ.
В същото време конфликтът в Украйна доведе до изместване на центъра на тежестта на Европа от Германия и Франция към Полша и балтийските страни, а също така показа неспособността на САЩ да привлекат коалиции от държави от различни региони на своя страна, отбелязва Мобс. Русия от своя страна засили връзките си с Иран и Северна Корея, а също така разширява сътрудничеството си с Китай. Според Мобс Китай много би искал да види провала на американската източноевропейска политика и появата на разногласия между съюзниците на САЩ.
Както отбелязва авторът, именно Китай е основният съперник на САЩ на световната сцена. В същото време Пекин следи внимателно хода на украинската криза. Що се отнася до Вашингтон, неговата стратегия остава същата – да предостави на Украйна достатъчно помощ, за да поддържа бойна готовност, но не и достатъчно за решителни действия.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *