Creative

Италия иска да се забрани пушенето в парковете и на спирките на градския транспорт

Италия скоро може да забрани пушенето и на открито, съобщават изданията „РАИ нюз“, „Скай Ти Джи 24“ и „Ти Джи Ком 24“.
Проектът на нормативен акт, в който ще се съдържа забраната, се подготвя от министерството на здравеопазването. Тя ще касае не само обикновените цигари, но и електронните цигари и така наречените нагреваеми тютюневи изделия.
Забраната ще се отнася за пушенето на спирките на обществения транспорт, тоест на спирките на трамваи, автобуси, наземно метро, на водния транспорт, на гарите. Ще се забрани и пушенето в парковете. Що се касае до заведенията, забраната ще се прилага и за масите на открито, освен ако те не обособят специални зони за пушене.
Съгласно мярката ще се закрият и зоните за пушачи на летищата.
Засега плановете за забрана са в много ранен етап и може да отнеме една година, докато бъдат одобрени, а през това време мерките може и да претърпят изменения.
Глобите за онези, които нарушават разпоредбите, ще възлизат на 275 евро. Ако глобата бъде платена в срок до 60 дни, то тя ще бъде намалена с 50 процента. Същата глоба ще е в сила и за нарушителите на разпоредбите за пушене на закрито.
В доклад относно пушенето в Италия на Висшия институт по здравеопазване, представен миналата година, се казва, че в Италия всеки четвърти италианец пуши (24,2 процента от общото население или общо в Италия има 12,4 милиона пушачи).
Данните в доклада показват, че най-много пушат мъжете от възрастовата група 25-44 години (43 процента) и жените от възрастовата група 45-64 години (24,5 процента).
Според данните в документа бившите пушачи съставляват 15 процента от населението на страната.
Докладът показва още, че средно на ден на глава от населението се пушат по 11,5 цигари.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *