Обновяват бившата Солунска гимназия с нов салон за спорт

Изграждат нов, модерен физкултурен салон в двора на Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в Благоевград.

В бъдещия физкултурен салон ще има възможност за игра на баскетбол, футбол на малки врати, тенис на маса, тенис на твърда настилка, волейбол и  и др. В проекта е заложена и отделна сграда, до самия салон, в която ще бъдат разположени помощни помещения. Сред тях 2 бр. съблекални (1 за момичета и 1 за момчета), отговарящи на всички европейски стандарти. Отделно от това ще бъдат изградени помещение за хигиенно поддържане, помещение за преподаватели, помещение за съхранение на спортни уреди и инвентар, както и  техническо помещение. За по-голямо удобство на учениците и преподавателите ще има възможност достъпът до новата зала да се осъществява както от  училищния двор, така и посредством топла връзка с училищната сграда. 

„За мен е удоволствие, че в такива нелеки времена имаме възможността да поставим начало на нещо, което предстои да бъде изградено и да остане за години напред. Нещо ново, което ще бъде от полза на младежите в това училище, защото наистина смисълът на живота е в това. Вярвам, че и фирмата изпълнител ще работи така, че наесен, когато стартира новата учебна година учениците тук да имат една нова и модерна сграда“, каза в част от приветствието си кметът Илко Стоянов.

Съоръжението ще бъде изградено по проект „Обновяване и модернизация на образователната инфраструктура в Благоевград“. Договор № BG16RFOP001-1.008-0009-C01/13.02.2018 г., който се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Общата стойност на проекта е в размер на 3 890 704,91 лв., от които 3 631 792,91 лв. безвъзмездна финансова помощ и 258 912,00 лв. собствено финансиране. Проектът цели създаване и осигуряване на модерна, функционална, здравословна, енергийно ефективна и достъпна среда на образователната инфраструктура в Благоевград.

В проекта са включени четири обекта –  три училища в Благоевград – НХГ „Св. св. Кирил и Методий“, III ОУ „Димитър Талев“ и V СУ „Георги Измирлиев“ и Детска градина №8 „Вечерница“. До момента по проекта е построена и оборудвана нова сграда към Детска градина № 8 „Вечерница“, изградени са нови детски площадки в двора ѝ, подменено е оборудването и обзавеждането в другите две сгради на детската градина. Трите училища са ремонтирани и обновени, доставени са техника и оборудване за класните стаи.

В рамките на проекта е и изграждането и оборудването на физкултурния салон в двора на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“.

Основната цел на проекта е създаване на условия за по-добър живот и генериране на преки ползи за децата и учениците, посещаващи обновените обекти на образователната инфраструктура по проекта.

С реализирането на дейностите се постига обновяване и цялостна модернизация на материално-техническата база в училищата и детската градина, улеснява се въвеждането на нови методи на обучение, които да повишат и задържат интереса на децата и учениците, което се отразява благоприятно на мотивацията им за усвояване на знания и придобиване на умения.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *