Психолог: Сексуалният дебют падна от 16 на 13 години

Сексуалният дебют у нас намалява от 16-годишна на 13-годишна възраст, като това са данни на Световната здравна организация. Фактите изнесе д-р Гълъбина Петрова, която даде  важни съвети за сексуалното възпитание на тийнейджърите.

Д-р Гълъбина Петрова, един от най-добрите сексолози и психолози в страната, бе специален гост на Регионална библиотека „Димитър Талев“-Благоевград.  Тя участва в поредното издание на инициативата „Тийн клуб“, която е насочена към младежите в тийнейджърска възраст.

Д-р Гълъбина Петрова говори по две теми пред учениците от девети „в“ и девети „г“ клас на Професионалната гимназия по икономика „Иван Илиев“ – за сексуалното възпитание и за сигурността на младежите в социалните мрежи.

„Много важно за подрастващите е да получават достоверна информация за секса и сексологията. Често обаче младежите се срамуват да задават въпроси на своите родители, за които децата им все са малки. Това неудобство може да доведе до проблеми. Особено при някакви болести на половите органи. Трябва при всяко подуване, при всяка деформация да потърсите адекватна лекарска помощ. Или да споделите с родителите си. За да избегнете риск за вашето здраве. Нужно е да знаете, че презервативът не предпазва на 100% от болести, а само на 80%“, подчерта д-р Петрова. Затова е добре момчетата да не се притесняват да посетят уролог при съмнение, че имат някакво полово заболяване, а момичетата е необходимо в такива ситуации да се обърнат към гинеколог.

Много внимателни да са тийнейджърите при посещенията си в интернет и при влизането в различни  сайтове, на която и да е социална мрежа. Защото срещу тях може да е човек с фалшива самоличност, чиято цел е да им навреди, да ги накара да изпитват вина, срам или потиснатост, за да се възползва от това и да ги принуждава да вършат неща срещу волята си. В такива случаи е наложително младежите веднага да споделят с родителите си или с полицията, ако се чувстват застрашени или заплашени. „Не бива да се страхувате да потърсите в тези моменти помощ и подкрепа от възрастните. И не забравяйте, че за вашето здраве и благополучие сте отговорни и вие самите“, каза още д-р Гълъбина Петрова, която преподава в Медицинския университет в Пловдив.

Д-р Гълъбина Петрова дари на библиотеката няколко броя от книгата „Близост“, която е превела от руски език.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *