Защо да не пушим в гората? (видео)

Защото е опасно. Малко пепел може да направи голяма беля. На това обръщат внимание горските служители точно в навечерието на седмицата на гората. Сега времето е много опасно. Следва да сме особено внимателни и с почистването на сухи треви и стърнища. Най-често небрежността се свързва с паленето на стърнища. Абсолютно забранено е това да се прави в близост до гора. Чести са случаите и пожар да пламне след не добре загасено огнище след пикник. През хубавите, слънчеви дни, все по-често хората използват свободното си време за пикник в гората, затова трябва да се уверят, че са загасили добре огнището, преди да си тръгнат.

Цигарите в гората! Не си изхвърляйте фасовете, защото лесно може да предизвикате пожар! Любопитно е, че стъклото действа като лупа и лесно може да предизвика пожар, затова не изхвърляйте празните си бутилки в гората.

За първите три месеца на 2023 година пожарите в Югозапада са 18, от които само един е умишлен. През миналата година в горите на Югозападното държавно предприятие са възникнали 76 пожара. Само за 3 от тях е установено, че са умишлени, а за 44 – че са предизвикани по небрежност. 6 са възникнали по естествени причини. Причичните за възникването на останалите 23 пожара остават неизвестни. Над 2000 декара са опожарените площи като по- засегнати са иглолистните гори.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *