Мнението за неслучилия се мегапроект Бачиново:

„Областната управа загуби поредно знаково дело, заведено срещу развитието на Благоевград. Целта на жалбата от екипа на областния управител беше да попречи на Общината да реализира своите проекти. В голяма степен един назначаем човек, успя да възпрепятства осъществяването на идеята да превърнем града в атрактивна за туристи дестинация“. Това заяви на пресконференция кметът Илко Стоянов във връзка с решението на Административен съд – Благоевград да прекрати делото срещу решението на Общинския съвет за поемане на дългосрочен дълг от 17.3 млн. лева за реализация на проект „Scapto Therme AquaPark Bachinovo“, който предвижда реконструкция на парк „Бачиново“ и ремонт на съществуващия покрит басейн.

„Подобен казус имаше и в Сандански, но там хората се възпротивиха срещу застрояването на зелените площи. Идеята на Община Благоевград беше градоустройствено да превърнем „Бачиново“ в парк и да го запазим такъв, какъвто е. Проектът ни наруши интересите на хората, които искат да строят в тази местност и на тези, които желаят да се домогнат до минералната вода и да овладеят и този ресурс“, каза Стоянов.

Кметът подчерта, че Община Благоевград е представила пилотен за страната проект за развитието на парк „Бачиново“, който е  последван от много други градове, включително в региона. Той бе категоричен, че областният управител не е стопирал нито една от останалите Общини, кандидатствали за финансиране с подобни намерения, което само по себе си говори, че действията му към Община Благоевград са целенасочени.

Всички интереси, които са срещу жителите на Благоевград са институционализирани от бившия областен управител Николай Шушков, който сега е повишен в зам.-министър. Надявам се, че той ще изгуби и друго дело, което водим в момента – за такса смет, тъй като Община Благоевград продължава да защитава позицията си, че тя трябва да е по-ниска. Помолих жалбата да бъде оттеглена, но така и не получих смислен отговор. Очевидно в стремежа да се попречи на всяка цена се създава излишно напрежение сред обществото, което е податливо в тези времена“, заяви Илко Стоянов.

Решението за дълга беше взето в края на миналата година на извънредно заседание на ОбС – Благоевград и впоследствие атакувано с две жалби от областния управител и от група граждани. То предвиждаше кредитът да бъде погасен до 240 месеца с обезпечение залог върху настоящи и бъдещи приходи на Община Благоевград.

В предвидения от закона едномесечен срок Административен съд-Благоевград  реши, че жалбите са недопустими.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *