С подписи чистат саждите от ТЕЦ-а в Бобов дол

До поледелник можеш да се подпишеш срещу мръсотията от ТЕЦ-а в Бобов дол.

Сажди по прозорците, в дворовете и градините, на детската площадка; честа миризма на сяра; оплаквания от болести на дихателната система и злокачествени заболявания; дни, в които е невъзможно да излезеш навън заради запрашаване – това са част от проблемите на хората в района на Бобов дол и най-вече на Големо село, разположено само на 400 м от площадката на ТЕЦ „Бобов дол“.
Тази седмица е ключова за тяхната битка за правото да дишат чист въздух. Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) реши по собствена инициатива да преразгледа условията, при които ТЕЦ „Бобов дол“ има разрешително да работи. Безпрецедентното ѝ решение е признание за значителното замърсяване, за което местните сигнализират от години.
Предвижда се и актуализация на редица условия, свързани със съвместното изгаряне на отпадъци, биомаса и въглища. Това повдига въпроси дали централата все пак е ползвала този вид гориво и досега и дали планира да го използва в бъдеще.
В отговор на агенцията жителите на Големо село събират подписи към становище, което ще бъде изпратено до Росалина Инджиева, изпълнителен директор на ИАОС. Исканията на хората са:

  1. Поставяне на измервателна станция за въздуха в Големо село.
  2. Публични данни от измерванията в реално време.
  3. Спиране на работата на централата, когато нарушава нормите за замърсяване и изискванията за работа.
  4. Забрана за горенето на отпадъци в инсталацията.

Всеки гражданин може да ги подкрепи, като изпрати писмо за подкрепа на местните хора от специалната страница на сайта на „Грийнпийс“ – България: https://join.greenpeace.bg/chist-vazduh-bobov-dol/. Крайният срок е 15 май.
ТЕЦ „Бобов дол“ е системен замърсител н околната среда: почти непрекъснато изпуска тъмен дим през високия си комин, който няма пречиствателни съоръжения; обгазява съседните населени места с неорганизирани емисии от площадката си; запрашава региона с пепел от въглища; изпуска непречистени води в съседната река.
Въпреки очевидното замърсяване и многобройните сигнали от граждани, реакцията на ИАОС идва с цели четири години закъснение. По данни, предоставени на „Грийнпийс“ – България, мотивите за преразглеждане на условията на разрешителното на ТЕЦ „Бобов дол“ се базират на информация от 2019 и 2020 г. През 2019 г. Регионалната инспекция по околната среда отчита превишение на средноденонощната норма за прахови частици (ФПЧ10), а за замърсителя серен диоксид – 47 превишения на средночасовата норма при разрешени 24 годишно, осем превишения на средноденонощните норми при разрешени три годишно, както и превишаване на алармения праг в продължение на пет последователни дни през октомври 2019 г. В началото на 2020 г. пък Басейновата дирекция в Благоевград отчита замърсяване на река Разметаница и на подземни води, които се използват за питейно-битово водоснабдяване и би трябвало да бъдат защитени.
И двете контролни институции препоръчват на ИАОС да включи по-стриктни условия за работата на централата, за да предотврати допълнителни заплахи за околната среда и здравето на хората. Стартирането на такава процедура започва едва сега.
Напомняме, че въпреки лошото си състояние и дългата си история на замърсяване, ТЕЦ „Бобов дол“ получи ново разрешително за работа през 2019 г., което дори ѝ позволи да изгаря отпадъци и биомаса в старите котли. Въпреки публичните декларации, че няма да гори отпадъци, централата все още има законно разрешение за това.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *