Общинско дружество подпомага инвеститорите в Благоевград

В Благоевград учредиха Общинско дружество с ограничена отговорност „Индустриални паркове – Благоевград“. То ще бъде ангажирано с изграждане, управление, развитие, експлоатиране и ползване на бъдещата Индустриална зона, която предстои да бъде обособена край с. Зелен дол, в непосредствена близост до АМ „Струма“. По предложение на кмета Илко Стоянов, съветниците гласуваха нивото дружество да работи и в посока привличане на български и чуждестранни фирми, които да реализират своята производствена дейност в областния център на Пиринско, а това от своя страна ще доведе до отваряне на нови работни места и благоприятен климат за местната икономика.

С учредяването на Общинското дружество Община Благоевград има възможност да кандидатства пред Министерство на иновациите и растежа за финансиране, което да позволи изграждането на високотехнологичната производствена зона.

Съгласно взетото решение „Индустриални паркове – Благоевград“ ЕООД временно ще бъде управлявано от Стефан Попов, който е управител на ОП „Благоевград строй ремонт“.

„Г-н Попов е част от администрацията, целта ни е да  ползваме наличния капацитет и човешкият ресурс, за да не увеличаваме щатните бройки. По този начин Община Благоевград пести средства на данъкоплатците“, коментира кметът Стоянов.

През м. март 2023 г., отново по предложение на кмета,общинските съветници приеха изменението на Общия устройствен план за Индустриална зона „Зелен дол“.

Бъдещата производствена зона ще бъде изградена по специфични правила и норми с повишени критерии за зелени системи, възможности за възобновяема енергия и нулеви въглеродни емисии.

Индустриалният парк край с. Зелен дол ще бъде реализиран на два етапа. Планираната първата част от него ще бъде разположена на около 650 дка, а целта на общинското ръководство е след това теренът да бъде разширен до 1100 дка.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *