Как да си изготвим фитнес програма?

Изготвянето на собствена фитнес програма не е лесна задача. Този процес най-често изисква добра преценка относно теглото, мускулната маса на тялото, процента на телесните мазнини и особеностите на физическото здраве на съответния човек.

Необходимо е да се вземат предвид и чисто логистични фактори, като възможност за тренировки в зала или фитнес в София, както и оборудването и разновидността от уреди на съответното място. В много случаи, особено ако трениращият е начинаещ, най-подходящата опция е тренировките с инструктор, който да предостави необходимите съвети, които да бъдат следвани по време на процеса. Ключово е да се вземат предвид и често появяващи се здравословни проблеми, които могат да се отключат при неправилен подход към тренировъчния процес.

Експертите от MarinelaHealthClub.com споделят, че изготвянето на такъв тип програма изисква да се вземат предвид някои основни фактори. Ето кои са те.

Досегашен опит

Ако досега не сте практикували физическа активност под някаква форма, това най-вероятно означава, че не сте напълно наясно с капацитета на своето тяло. За да можете да започнете фитнес програма, е необходимо да тествате своите умения не само чрез силови, но и чрез кардио упражнения. Направете няколко тренировки на площадки с лостове, каквито можете да намерите навсякъде в София, за да тествате своите умения.

Препоръчително е и да направите няколко бягания на дистанции около два или три километра, защото те ще ви дадат яснота къде сте като подготовка спрямо средностатистическия човек. Отделете поне две седмици, за да добиете максимална представа какъв обем на натоварване можете да толерирате. 

Упражнения във фитнес програмата

Изборът на това какви конкретни упражнения да практикувате е от съществено значение за вашето развитие. Ако се фокусирате единствено и само върху мускулните групи от горната част на тялото, вие рискувате да изградите несъразмерна фигура, което води не само до естетически проблеми, но и до претоварване на костната структура в определени зони.

Някои фитнес зали в София имат твърде малко разнообразни уреди, а това може да е проблем, защото е необходимо да се практикуват различни видове натоварвания. Тези разнообразни тренировъчни занимания могат да включват:

 

  • кардио тренировки – кардио упражненията имат огромен брой вариации. Ако искате да изградите максимална издръжливост за дълги периоди от време е препоръчително да практикувате дълги бягания над 4 километра в някои от парковете в София, ако сте начинаещ, и над 10 на стадион в София или в извънградски условия, ако вече имате необходимия опит. При желание за изграждане на експлозивност е по-добре да заложите на спринтове и упражнения с подскоци или клякания. Независимо върху коя вариация се спрете, кардио тренировките трябва да бъдат включени във вашата фитнес програма, за да ви помогнат да развиете своята дишане и сърдечен ритъм. Може да заложите и на фитнес уреди, като кростренажор, колело или бягаща пътека;
  • силови тренировки – силовите тренировки могат да се практикуват не само във фитнес клуб, но и на различни площадки за лостове в София. Те акцентират върху изграждането на сила и мускулна маса чрез серии от 5-12 повторения и могат да включват упражнения с машини, кабели, дъмбели или със собствено тегло. Те са задължителна част от една програма, защото помагат за изграждането на ефективна и стабилна мускулатура. Основните целеви мускулни групи, върху които се акцентира при този тип тренировки, са долните и горните крайници, гърдите и корема. Препоръчително е да включите поне две такива тренировки на седмица, ако сте начинаещ, и три или четири, ако вече притежавате опит. За да можете да ги осъществите максимално добре е важно да намерите правилната зала в София за целта.

 

Има много места в София, както на закрито, така и на открито, които да ви помогнат да подобрите физическата си издръжливост, състоянието и визията си.

Режим на хранене

Ефектите от интензивните тренировъчни сесии могат да бъдат увеличени значително, ако се комбинират с правилно хранене. При изготвянето на една фитнес програма, трябва да се вземе предвид и този съществен елемент. Ако искате да покачите сериозно количество мускулна маса, е необходимо да акцентирате върху храни, които съдържат повече протеини, като те могат да бъдат риба, яйца, месо и ядки. Могат да се набавят лесно от почти всеки магазин в София.

Необходимо е да поддържате разнообразна и балансирана диета, която ви предоставя необходимото количество въглехидрати, фибри и мазнини. Прекаляването с един от тези компоненти води до негативни последици за здравословното ви състояние, затова е важно да съблюдавате количеството и на протеините, дори ако целта ви е покачване на мускулна маса.  

Възстановяване

Това е един от аспектите, който трябва внимателно да бъде следен при практикуването на всяка една фитнес програма. Без необходимото възстановяване, вашата мускулатура ще стане доста по-лесно податлива на хронични травми и проблеми, които могат да ви накарат да прекратите тренировъчната си дейност за неопределен период от време.

Възстановяването включва няколко основни части, като най-ключовата е сънят. Оптималните часове за мускулен растеж са между 22 часа и 2 часа след полунощ, така че се опитайте да обхванете този диапазон при спането. Старайте се да получавате по минимум 8 часа, ако сте на възраст под 18 години, и минимум 7, ако сте над 18 години.

Липсата на сън може да причини появата на крампи, травми и цялостна преумора, която да намали резултатите от тренировъчния процес. Важно е и да наблегнете върху разтягането след тренировка, като за целта можете да използвате и специализирани пособия, които са налични в определени центрове за спорт в София.

Друг аспект на възстановяването са спа процедурите. В София има достатъчно спа центрове, които можете да използвате, за да получите необходимото възстановяване. Това може да бъде допълнителен компонент към вашата фитнес програма, който да допринесе за подобряването на резултатите.

Какво трябва да запомните?

Комбинирането и отделянето на достатъчно внимание върху всеки един от тези елементи ще ви помогне да създадете най-добрата фитнес програма. Ако все пак изпитвате затруднения със следването на някои от тези съвети, то можете да се възползвате от многото на брой спортни съоръжения в София, където да потърсите мнение и съвети от подготвени лица в областта на храненето и тренировките.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *