Снимка от Международна киноложка изложба в Благоевград през октомври 2022

Пази кучето от кърлежите!

Въпреки дъждовно, вече е топло и кърлежите са навсякъде по паркове и градинки, освен местата, обезпаразитени от местните власти.

Кърлежът може да донесе зараза, която да доведе до болестно състояние. От природозащитаната организация Четири лапи обръщат внимание по това време на годината да си преглеждаме домашния любимец след всяка разходка навън. И още:

На пазара съществуват редица продукти, които могат да предпазват Вашия домашен любимец от набезите на малките кръвопийци под  формата на пипети, нашийници и хапчета. Някои от тях имат репелентно действие и против други насекоми като комари. Капките от пипетите се нанасят върху задната част на врата, където животното не може да ги оближе. Предлагат се и продукти, които едновременно защитават от кърлежи и ги унищожават.

Внимавайте в случая с инсектицида „Перметрин“ – кучетата понасят това вещество много добре, но то е токсично за котките. Прочетете внимателно листовката и не използвайте един и същ продукт за предпазване на кучета и котки.

За котки се препоръчват продукти за директно нанасяне върху козината като пудра или пипети например, а не – нашийници против бълхи, тъй като нашийникът може да се закачи, когато котките се катерят някъде. Освен това, наличните в търговската мрежа нашийници против паразити не гарантират 100 процента защита.

И разбира се, най-добрият съветник е ветеринарят.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *