Изключителна находка се откри в Рупите

Археолозите от Националния археологически институт и музей на Българската академия на науките с радостно изявление обявиха откритието на изключително ценна археологическа находка близо до село Рупите, Петричко. При разкопките на древния град Хераклея Синтика бе открита оброчна плочка на Тракийския конник. Според доц. д-р Людмил Вагалински, това е първият такъв обект от камък, досега са били открити само теракотени. Това дава основание да се предположи наличието на светилище на Тракийския конник в Хераклея Синтика.

Проф. д-р Диляна Ботева, експерт по темата, също потвърждава важността на откритието. Паметникът, който датира от периода II-IV век, навежда на нови размишления за разпространението на култа на Тракийския конник. Той е изключително изработен и вероятно е поръчан от богат човек. Един от интересните детайли е жестът на конника с дясната ръка, наречен „Сабазиев жест“, което подсказва за връзката между Тракийския конник и култа на бог Сабазий. Друг важен аспект е наличието на змия, въпреки липсата на въоръжение у конника, което изключва версията, че той е змееборец.

Този новооткрит оброчен паметник ще допринесе за по-добро разбиране на древната история и религия на тракийския народ. Вероятността да се установи съществуването на светилище или хероон на Тракийския конник в Хераклея Синтика прави откритието още по-значимо.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *