Летните месеци карат българите да обичат още повече бира

Голям успех за българските пивовари бе отчетен на 20 юли 2023 г. в София. Според данни от Съюза на пивоварите в България, бирата продължава да се нарежда сред най-предпочитаните напитки в страната. През 2022 г. българските пивовари произведоха 500 млн. литра бира и продадоха 523 млн. литра. Интересното е, че само в ресторантите, кафенетата и хотелите бяха сервирани около 435 000 чаши бира на ден.

Производството на пиво в България по време на летните месеци достига 1 732 000 литра на ден, с продажби от 1 911 000 литра. Отчетена е голяма популярност на напитката, като 50% от пълнолетните българи консумират бира поне веднъж седмично, а около 70% правят това поне веднъж месечно. Жителите на Монтана са обявени за най-големите любители на пивото, пият 11 пъти месечно. Важен фактор за успеха е и износа на висококачествен хмел, който се изпраща дори до Германия – най-големия производител на бира в ЕС.

За да отговорят на изискванията за социална отговорност и устойчиво развитие, пивоварите в страната предприемат редица инициативи. Те включват употреба на многократно употребими стъклени бутилки и стимулиране на тяхното връщане в търговската мрежа. При правилна употреба, стъклените бутилки могат да се използват много пъти в производствения процес, като по този начин се пестят енергия и природни ресурси.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *