Отпадат хартиените медицински бележки за извиняване на отсъствия, стават електронни

От 1 октомври у нас вече хартиената медицинска бележка за отсъствията ще се издава само по електронен път, като от лекаря ще се изпраща към системата на предучилищно и училищно образование, а оттам – към електронния дневник на класа. Това обявиха министрите на електронното управление, на образованието и здравеопазването Александър Йоловски, Галин Цоков и Христо Хинков .

Промяната важи за всички ученици от 1 до 12 клас. До 1 октомври ще важат и хартиени, и електронни бележки, до училището ще достига само необходима информация без лични данни на детето. Издаването на бележката е безплатно и родителите няма да се притесняват при евентуална загуба на бележката. Председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров увери, че бележката е резултат от преглед, който за децата е безплатен и следователно няма как да се искат пари за услугата.

Електронни бележки трябва да издават всички лекари, независимо дали имат договор с НЗОК или не. Дигиталните бележки ще се вписват в електронен регистър, за да няма злоупотреби.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *