Приеха окончателен вариант на Областна здравна карта на област Благоевград

На свое заседание Комисията по изготвянето на Областна здравна карта на област Благоевград прие окончателния вариант на картата. Председател на комисията е областният управител на област Благоевград – Мария Димова. Комисията включва представители на Регионална здравна инспекция, Районна здравноосигурителна каса, Районна колегия на българския лекарски съюз, Районна колегия на българския зъболекарски съюз, Регионална колегия на българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, представителни организации за защита на пациентите и представители на всички общини в област Благоевград.

Цели се да се открият и планира нуждите на населението за медицинска помощ в областта. Областната здравна карта на Благоевградска област регламентира необходимия брой болнични легла по видове, необходими за задоволяване на потребностите на населението на областта от болнична медицинска помощ, както и видовете болнични заведения и структури, в които те се разкриват. Общият брой на активните болнични легла е 1851, от които 1413 са в публичните лечебни заведения и 367 в частния сектор. Според новото предложение в здравната картата общият брой на поисканите болнични легла е 2 251.

На базата на областните здравни карти ще се изготви Национална здравна карта, която ще определи структурата на здравната мрежа, съобразена с потребностите на населението и гарантираща равнопоставен достъп до здравни услуги.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *