Атанас Янчовичин е обявен за „Будителят на годината“ 2023 в Банско

Атанас Янчовичин, ръководител на мъжка фолклорна група „Бански старчета“, бе обявен за „Будителят на годината“ за 2023 година, от кмета на града Иван Кадев. Атанас Янчовичин получи това отличие за своя принос към съхранението на фолклорното наследство, продължаване на традициите и популяризирането на банското двугласно пеене в България и по света.

Той е работил активно в областта на фолклора и е привлекъл стотици деца и младежи към богатствата на банския фолклор, развивайки множество младежки групи за мъжко и женско пеене. Той също така е разпространил банската песен в различни страни.

Събитието събра голям брой гости и номинирани лица, които са били част от класацията за „Будител на годината“. Сред тях бяха Георги Иванов, превърнал Тодевата къща в исторически и етнографски музей, началната учителка Мария Маламова и колектива на НЧ „Никола Вапцаров-1894“.

Събитието беше изключително емоционално и вдъхновяващо и отбеляза също 60-годишнината на Незабравка Икономова, известна като „Нези“, която работи и се свързва с читалището в продължение на шест десетилетия.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *