В Банско се откри възстановка на Взаимно училище

В Банско бе открито Взаимно училище, посветено на 230-годишнината от рождението на Неофит Рилски, патриарх на новобългарското образование. Тържественото откриване с водосвет се състоя в етнографския музей „Велянова къща“. Кметът на общината, Стойчо Баненски, и директорът на Музеен комплекс-Банско, Светла Барякова, отрязаха лентата на училището. В събитието присъстваха зам.-кметовете Сашка Въчкова и Магдалена Юсева, както и ученици и учители.

Взаимното училище е създадено по образец, по който Неофит Рилски основава първите училища в Габрово и Копривщица преди почти два века. Структурата му включва бюро за учителя, място за „главен показвател“, който ръководи учебния ден, и „показватели“, които преподават уроците. Уроците се провеждат върху стенни таблици, на които учениците четат и учат заедно своя урок.

През Взаимното училище ще минат всички класове от началния курс на обучение от общината, като ще проведат там специални уроци. Музеят предоставя 68 стенни таблици и оригинални учебни материали от времето на Неофит Рилски. Посетителите ще имат възможност да се потопят в реална среда от зората на светското образование в България.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *