Нов съветник в Банско след съдебна ревизия и корекция на резултата от гласуването

С решение от 23.11.2023г. Административен съд – Благоевград отменя частично Решение № 130-МИ/30.10.2023г. на Общинска избирателна комисия – Банско за определяне изборните резултати за общински съветници в община Банско. Решението е отменено в частта, с която е обявено разпределението на заявените предпочитания (преференции) за отделните кандидати по кандидатски листи на партиите, коалициите и местните коалиции, получили мандати, и подреждането на кандидатите – в частта на обявеното разпределение на предпочитанията за Петър Сакарев – кандидат за общински съветник от кандидатска листа № 7 ПП ГЕРБ, и в частта, с която Иван Панчев – кандидат за общински съветник от кандидатска листа № 7 ПП ГЕРБ, е обявен за избран общински съветник.

Адм.дело № 1059/2023г. бе образувано по жалба на Петър Сакарев – кандидат за общински съветник от ПП ГЕРБ в община Банско. Решението на съда е мотивирано с проверка на изборните книжа в СИК№4 и СИК№7 в общ. Банско, при която са открити 6 бр. неотчетени в протоколите преференции за жалбоподателя.

След съдебната ревизия на получените валидни преференции, жалбоподателят се подрежда в списък А, образуван от кандидатите с над 7% от гласовете за кандидатската листа. Останалите кандидати с валидни преференции под 7% от общия брой гласове за листата, запазват първоначалното си подреждане в листата и образуват списък Б. В случая жалбоподателят с 95 броя преференции се подрежда четвърти в списък А на кандидатите, подредени според най-високия брой валидни предпочитания. Заинтересованата страна Иван Панчев, обявен за избран общински съветник с оспореното решение, е първи в списък Б с 36 преференции, но при четирима кандидати от кандидатската листа на ПП ГЕРБ в списък А, включително жалбоподателят, които са избрани според отчетен преференциален вот, Иван Панчев не се смята за избран кандидат за общински съветник.

С решението си за частична отмяна, Административен съд – Благоевград връща изборните книжа на ОИК – Банско за обявяване на действителните резултати от гласуването за жалбоподателя.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *