снимка: Административен съд - Благоевград

ЦИК да каже сертифицирани ли са машините за балотажа в Благоевград и кой ги е инсталирал

В открито съдебно заседание Административен съд – Благоевград разпита свидетел по делото, образувано от Илко Стоянов, кандидат за кмет на община Благоевград против Решение № 330-МИ/07.11.2023г. на ОИК – Благоевград,  с което са обявени резултатите от гласуването за кмет на община Благоевград при проведения на 05.11.2023г. втори тур на изборите за кмет на община Благоевград.

Административен съд – Благоевград изиска от ЦИК информация за машините, които са отпечатвали разписки от гласуване на балотажа на 5.11.2023г. Според съда, от значение за делото са данни за номера на машините и дали те са преминали сертификация, както и кой е извършил инсталирането на специализирания софтуер.

Все още не са готови със становищата на вещите лица по назначените две  съдебно-математически експертизи и съдебно-техническа експертиза на изборните книжа в посочени от жалбоподателя 64 секционни избирателни комисии на територията на община Благоевград. Вещите лица са депозирали молба за отлагане на делото поради краткия срок за изготвяне на експертизата. Не е приключила и проверката от ЦИК и ГРАО на избирателните списъци, същите не са обработени в цялост.

Следващото заседание по делото е насрочено за 21.12.2023г от 14:30 часа.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *