Бъдни вечер е!

Трапезата на Бъдни вечер в българските семейства е изпълнена с почит към традициите. На трапезата се нареждат 7, 9 или 11 ястия – нечетен брой. Вярването е, че колкото повече ястия, толкова по-щедра ще бъде годината. Сред храните, които трябва да се включат, са варено жито, варен фасул, сарми, пълнени чушки с боб или ориз, тиквеник, ошав, туршии, чесън, мед, орехи и вино.

Някои от важните ястия на трапезата са питка с паричка, символизираща изобилие и късмет. Пълнени чушки с боб и сарми със зеле са основният кулинарен акцент на празничната вечеря, като се очаква да донесат късмет, здраве и плодородие през Новата година. Ошавът,орехите ,компотът от сухи плодове, както и плодовете като ябълки и дюли, също са част от трапезата, допринасяйки за благополучието и късмета.

Традиционният тиквеник с мед не само е вкусно угощение, но и символ на сладост в живота. Чесънът присъства като защита от зло и болести, а солта, съгласно българска поговорка, е незаменима част от къщата, предпазвайки от болести и раздори. Разбира се, трапезата не е завършена без руйно червено вино, което допълва семейната радост и  топлина на празничната вечер.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *