Съкращения и нов отдел в община Благоевград

С 19 души е намален административният щат в община Благоевград, след предложение на кмета Методи Байкушев. Решението бе подкрепено от Общинския съвет с 33 гласа „за“, 3 „против“ и 1 „въздържал се“ на последното заседание за 2023 г. Целта на намаляването на административния щат е да се оптимизират разходите и да се подобри предлагането на услуги, като се осигури по-голяма ефективност. Щатът е съкратен от 207 на 188 души, основно в звена, които се дофинансират от местния бюджет.

С поред предварителни разчети, това ще доведе до спестяване на около 500 000 лева годишно. С тези промени общината ще бъде далеч под средното ниво на дофинансиране на администрацията в страната – около 13%. Новата структура включва 4 заместника-кметове с ресори: „Строителство, европроекти и екология“, „Финанси, правно-нормативна дейност и управление на собствеността“, „Образование, бизнес развитие, социална политика и здравеопазване“ и „Култура, спорт и туризъм“.

Дирекцията „Правно-нормативно обслужване и обществени поръчки“ също ще бъде възстановена, без увеличение на щата. Освен това, създава се нов отдел „Екология“ с 6 души, който ще се занимава с управлението на отпадъците и подобряване на чистотата и зеленината на градската среВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *