Кирил Димитров извади Богоявленския кръст в Благоевград

На 6 януари,Кирил Димитров от ж.к. Еленово в Благоевград, извади Богоявленския кръст от водите на река Бистрица. Той е на 36 години, участва в ритуала втори път, а хвърлянето на светинята беше извършено от отец Хинчо от храм „Въведение Богородично“. Според традицията, този, който извади кръста, ще се радва на здраве и щастие през цялата година.

Честванията на Богоявление, един от най-големите християнски празници, продължиха с водосвет и освещаване на бойното знаме на 3-то бригадно командване на пл. „Георги Измирлиев“. След това програмата включваше полагане на цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев на пл. „Народни будители“ по повод 176 години от рождението му.

На събитието присъстваха кметът на Благоевград Методи Байкушев, представители на институции, учебни заведения, общественици и граждани. Възпитаници на XI ОУ „Христо Ботев“ напомниха за живота и делото на Христо Ботев, роден на 6 януари 1848 г. в Калофер, който остави неизгасваща следа в българската история като поет, публицист, революционер и ръководител на националноосвободителното движение.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *