Звън на чанове, традиции и кукери изпълниха площада на Благоевград

Вековни традиции и обичаи бяха пресъздадени пред погледите на хиляди жители и гости на Благоевград по време на тазгодишното издание на фестивала „Кукерски игри в Пиринско“. Участниците бяха наградени от Станислав Кимчев, заместник-кмет по култура, спорт и туризъм в Община Благоевград.

Журито, в състав Иван Милушев, доц. Димитрия Спасова и д-р Кирил Алексиев, оцени представянето на 14 групи в различни категории. Кукерите от различни квартали и села бяха отличени в различни категории, включително за автентичност, масовост, иновации, артистичност, младоженческа и старческа група, хореография, костюми и др.

За автентичност и придържане към традициите“ беше отличена групата от кв. „Струмско“, а , „За масовост“ тази от кв. Грамада“. Купа и грамота в категория „За иновации и най-добро пресъздаване на актуално събитие“ бе връчена на кукерите от с. Покровник. Наградата за артистичност отиде при групата от с. Българчево, а за най-атрактивни маски при с. Логодаж.

Групата от гр. Петрич беше отличена за най-добра хореография, отличието за най-автентично пресъздаване на обреден ритуал грабнаха кукерите от с. Изгрев. Наградата за най-добра младоженческа двойка бе отредена на кукерите от с. Еленово, за най-добра старческа група пък бе призната тази от с. Лешко.
Кукерите от Падеш бяха наградени за най-добра мечкарска група, а тези от с. Зелен дол за най-добра композиция.
Купи и медали в категория „За най-добро цялостно представяне“ получи групата от III квартал, за кукери с най-добри костюми бяха обявени тези от кв. „Плажа“, а за най-добра танцова група бяха избрани представителите на Предел махала.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *