Започна данъчна кампания 2024

Започва подаването на данъчни декларации за доходите на физическите лица за 2023 година. Гражданите могат да подават по електронен път, в офисите на приходната агенция, чрез пощата с обратна разписка или в пощенските клонове. Срокът за деклариране и ползване на данъчни облекчения е до 30 април 2024 г.

Отстъпката от 5% от данъка за довнасяне може да се ползва при деклариране по електронен път и плащане до 1 април 2024 г., като размерът й не може да надвишава 500 лв. Условие за ползване на отстъпката и данъчни облекчения е лицето да няма неплатени публични задължения. В началото на март в Портала за електронни услуги на НАП ще е достъпна предварително попълнената декларация за облагане на доходите на физически лица.

Тези, които разполагат с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис, могат да възползват от предварително въведената информация в техните декларации. Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, трябва да подадат своите декларации от 1 март до 1 юли 2024 г.

От НАП съветват гражданите да използват електронните услуги на приходното ведомство, достъпни с ПИК или КЕП, за по-голямо удобство и спестяване на време и посещения в офисите на приходната агенция и пощенските станции. Допълнителна информация може да бъде получена на телефоните на Информационния център на НАП.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *