Над 200 баби със семействата си почетоха Бабинден в Разлог

На този Бабинден в Разлог над 200 баби се събраха със семействата си, за да празнуват традиционния празник, посветен на медицинските специалисти, които помагат при раждане. Заместник-кметовете на община Разлог – Славчо Фарфаров, Гергана Костова и Христо Зайков, поздравиха екипа на Акушеро-гинекологичното отделение към МБАЛ „Разлог“. Всеки медицински специалист получи цветя и подаръци, включително бяла кърпа и сапун, според традицията.

През изминалата година в ръцете на този екип са се появили 308 бебета. Празничната обстановка включваше подаръци като авторски картини и пожелания за здраве и благословия. Заместник-кметовете връчиха специални плакети и подаръци на семействата на последното бебе на 2023 г. и първото на 2024 г.

Традициите на Бабинден бяха спазени в малката зала на Народното читалище „15 септември 1903 – 1909 година“, където се събраха екипът на АГО към МБАЛ „Разлог“, семейства и представители на общността. Възпитаници от Основното училище „Никола Парапунов“ представиха традиционни песни и ритуали на Бабинден.

В различните села на общината, включително Баня, Бачево, Годлево, Долно Драглище, Горно Драглище, Добърско и Елешница, също се отбелязаха традициите на Бабинден с участието на семействата и бабите. В централния площад се проведе и пъстро и уникално „Бабино хоро“.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *