Изложбата в АУБ „Образът на Дон Кихот през вековете“ ще открие посланикът на Кралство Испания в България

На 25 януари,  посланикът на Кралство Испания в България, Н Пр.Алехандро Поланко Мата, ще открие изложбата „Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека“. Събитието ще се проведе от 12:00 часа в библиотека „Паница“ на Американския университет в България.

Изложбата е организирана от Посолството на Испания в България в сътрудничество с Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий“. Тя представя поредица от илюстрации на героите и приключенията в романа „Дон Кихот“, създадени от различни художници, работили по първите издания на произведението.

Изложбата включва 28 гравюри и илюстрации от три ранни издания на „Дон Кихот“, представени в различни стилове:

Английско издание: 6 гравюри от илюстратора Франсис Хейман (1708-1776) за английския превод на Тобайъс Смолет (1721-1771), издаден в Лондон през 1755 г.

Испанско издание: 16 гравюри от изданието на Кралската академия на испанския език от 1780 г., което е важно издание в четири тома, обединяващо творбите на най-важните испански илюстратори и гравьори на това време.

Френско издание: 6 гравюри от Густав Дорé (1832-1883) за първото илюстрирано френско издание, публикувано през 1863 г. от издателство „Ашет“ в Париж.

Изложбата е в памет на Мигел де Сервантес Сааведра, испанския писател, по случай годишнината от неговата смърт. Тя разкрива гениалната творба „Дон Кихот де ла Манча“ чрез илюстрации, които отразяват въздействието на произведението през вековете. Изложбата вече е била представена в различни институции през 2022 г., включително Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София, университета във Велико Търново, библиотеките в Пловдив и Стара Загора.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *