101 110 000 лева е планиран бюджетът на Община Кюстендил

Бюджетът за 2024 г. на община Кюстендил е планиран в размер на 101 110 000лв лева, обхващайки приходи и разходи. Съществуващият дефицит до 10 ноември 2023 г. е в размер на 6 305 000 лева.

Приходната част ще се формира от местни дейности, като планираните 19 432 000 лева трябва да бъдат събрани от данъци, такси и други услуги. Останалата част от приходите ще бъде осигурена чрез държавно финансиране, а общата сума от местните данъци и такси е планирана да бъде 8 милиона лева.

Създава се Фонд „Култура“ с ясни параметри за финансиране, като се акцентира върху състезателни характеристики. Предвиждат се и средства за фонд „Местни инициативи“. Създава се нов перо „СТИПЕНДИИ“ за лекари, работещи в Кюстендилската болница. Специфични проекти и инвестиции включват нова канализация на улица „Спартак“, основен ремонт на улиците „Шейново“ и „Демокрация“, благоустройство на входовете към града, ремонт на сградата на Белодробното училище и обновяване на спортната площадка в лесо-парк „Хисарлъка“.

Субсидии и подкрепа са предвидени за културните и спортни институции в града, като например театъра, духовия оркестър и стадион „Осогово“. Оптимизацията на разходите включва създаването на „синя зона“ за регулиране на паркирането и нов подход за обработка на отпадъците.

Допълнително, бюджетът предвижда повишаване на заплатите на служителите в общинските предприятия с 10% и на тези в общинската администрация с 20%, с фокус върху ръста на минималната работна заплата. Текущите разходи включват социален патронаж, издръжка на общинската администрация и субсидии за културните и спортни дейности. Разработват се нови иновации, като въвеждането на система за управление на отпадъците и закупуване на професионална косачка-робот.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *