Хората избраха „изкуствен интелект“, „сглобка“ и „времеубежище“ за думи на 2023-та

В резултатите от традиционното проучване „Думи на годината“ за 2023 г., организирано от платформата за грамотност „Как се пише?“, се появиха интересни тенденции. Според участниците в анкетата, „изкуствен интелект“ е знаковата дума за изминалата година, получавайки 45% от гласовете. Този избор отразява увеличението на интереса и влиянието на технологиите и иновациите, като цяло.

На второ място е „сглобка“ с 37%, което може да се тълкува като позитивна ирония, свързана със сложната обстановка и необходимостта от „сглобяване“ на обществото. „Времеубежище“ е на трето място с 35%, свързано с културните тенденции, особено с романа на Георги Господинов.

Темите в анкетата също отразяват интереса и нагласите на обществото. Забелязва се пробив в политическите теми чрез включването на „демонтаж“ и „ротация“ в челната десетка. Организаторите отбелязват и обогатяването на класацията с културни думи като „Букър“ и „евроантлантик“.

Съществува и положителна тенденция към изрази, свързани с успехи и постижения. Думи като „изкуствен интелект“ и „времеубежище“ се използват в контекста на глобални тенденции, докато „сглобка“ показва гордост от принадлежността към евроатлантическия свят.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *