19-ти „Празник на виното“ отбелязаха в село Делчево

Село Делчево посрещна с радост и традиционен обред своя 19-ти „Празник на виното“. Събитието стартира с ритуалното зарязване на лозята, съобразено с народната традиция посветена на св. Трифон Зарезан. Свещеник от Неврокопската митрополия освети и благослови ритуала.

Този традиционен обичай и празник се споделя с удоволствие с гости от съседните общини Като Неврокопи и Просочани, Република Гърция. В тържеството участваше кметът на община Гоце Делчев, народния представител Богдан Боцев, както и кметовете на общините Просочани и Като Неврокопи, съответно Теодорос Анастасидиос и Лефтерос Тамбуридис. Присъединиха се и председателят на Сдружението на производителите на донашно вино и ракия от район Драма, Атанасиос Кирцис.

В рамките на тържествата, бдителни ловци изпъдиха баба меца, за да предпазят лозята на Делчево от зли духове и неприятности. Празникът продължи на селския мегдан, където кукери от с. Мосомище прогониха злите духове със своя мистичен звън на огромни чанове. Кметът Владимир Москов връчи специални грамоти на тези, които допринесоха за успешната организация на събитието. Обичани самодейни фолклорни групи от региона и София допринесоха за веселото настроение в празничния ден, а кръшните хора на мегдана продължиха до късния следобед.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *