За първи път в Кюстендил – маскараден фестивал „Джамала“

На 10 февруари в Кюстендил ще се проведе първото издание на маскарадния празник, наречен „Джамалджийското село“, където над 1500 джамалджии, кукери, сурвакари, мечкари и бабугери ще се съберат, за да представят богатството на маскарадните игри. Фестивалът ще събере 17 групи от кюстендилските села и гости от други общини, които ще представят разнообразни обичаи и традиции пред журито и зрителите.

Фестивалната програма започва на площад „Велбъжд“ в 10:00 часа, където всяка група ще представи своя обичай пред публиката. Преди това, маскарадните групи ще дефилират по улица „Демокрация“. Организатори на събитието са Община Кюстендил и Читалище „Братство 1869“.Допълнително, в „Джамалджийското село“ пред сградата на общината, в градинката, ще се предоставят къщички на маскарадните групи, където те и местни занаятчии ще предлагат ръчно изработени сувенири, кукерски маски и аксесоари за маскарадното облекло.

Четири от къщичките ще бъдат обособени за малките гости на фестивала, където те ще могат да участват в детски работилници и да творят. За пръв път в България врати ще отвори „Джамалджийско село“, където посетителите на фестивала ще могат да си закупят ръчно изработени сувенири, кукерски маски и аксесоари за маскарадно облекло, както и да се потопят в магията на тяхната изработка, която ще бъде представена на творчески работилници.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *