С балони и символични светлини Благоевград отбеляза Международния ден на хората с епилепсия

На Международния ден на хората с епилепсия, 50 лилави балона полетяха в небето над Благоевград, а сградата на Камерна опера и НЧ „Никола Вапцаров – 1866“ бе осветена. Инициативата, организирана от Община Благоевград, се проведе в партньорство с Асоциацията на родители на деца с епилепсия.

Събитието събра семейства на хора, страдащи от епилепсия, както и граждани, които изразиха подкрепата си и загрижеността си за пациентите. Лилавият цвят, символ на кампанията, привлече вниманието към едно от най-честите неврологични заболявания. Международният ден на хората с епилепсия, отбелязван всеки втори понеделник от февруари, цели повишаване на информираността и привличане на общественото внимание към това тежко заболяване.

Инициативата е част от глобалната кампания, подкрепяна от Международното бюро по епилепсия и Международната лига срещу епилепсията в над 140 държави. Епилепсията засяга значителен брой хора по света и в България. Според статистиката, тя засяга 1% от световното население, което е около 50 милиона души, а в България – около 70 хиляди.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *