Над 4,3 млн. лв. за свлачището по пътя към Бачиново незаконно изразходени от предишната управа

Агенцията Държавна Финансова Инспекция обнародва доклад, в който се установява, че средства в размер на 4 332 263 лв., предназначени за укрепване на свлачището по пътя към Бачиново, са незаконно прехвърлени и изразходвани по нецелеви цели. Докладът на АДФИ е резултат от проверка, проведена върху дейностите на Община Благоевград през предходния мандат.

Според информацията, парите са отпуснати от държавния бюджет през януари 2021 г. за справяне със свлачището, но са били преорганизирани за „местни дейности“ през октомври същата година. Този ход е направил бившият кмет Илко Стоянов, който се е противопоставил на обявената от настоящия кмет Методи Байкушев информация, че парите са налични в сметките на общината. Според кмета Байкушев, АДФИ е съставила акт за установяване на административно нарушение срещу Илко Стоянов. Общината се ангажира да възстанови средствата, прехвърлени незаконно, като има опцията да ги върне на държавния бюджет.

Този скандал идва след редица други разследвания от страна на АДФИ за липсващи средства, предназначени за различни проекти и дейности в общината. Кметът Байкушев акцентира върху неотложната нужда от решаване на тези въпроси и заяви, че общината ще сътрудничи пълноценно с институциите, за да изясни ситуацията.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *