Повече пари за деца със специални потребности, Центъра за личностно и творческо развитие и за селата на община Благоевград

С 36 гласа „за“, 2 „против“ и 0 „въздържал се“ общинските съветници одобриха Бюджет 2024 на Община Благоевград. Кметът Методи Байкушев представи основните параметри на бюджета, посочвайки, че е трудно изпълним поради финансовото наследство, оставено на общината. Градоначалникът уточни, че предвидените разходи по всички основни пера на Община Благоевград като първостепенен и второстепенен разпоредител са в размер на 44 000 000 лева.

Общият дефицит, натрупан от предходни години, възлиза на над 18 000 000 лева. 12 000 000 лева са необходими за покриване на финансовата дупка на Община Благоевград, в това число разноски по съдебни решения, стари задължения към РИОСВ, липсващи целеви средства за укрепване на свлачището по пътя за м. Бодрост, за изграждане на ул. „Промишлена“, за ремонт на Камерна опера и др.

За тежко износената пътна инфраструктура – отпуснати са 50 000 000 лева от държавата за ремонт и изграждане на 25 улици, 8 междублокови пространства, гробищния парк, сградата на Доброволното формирование и на ул. „Зеленка“. 2 400 000 лева, предвидени за изграждане на нов приют за безстопанствени животни, ще бъдат пренасочени към подготовка на нови проекти, свързани с развитието на Благоевград и целящи привличането на инвестиции.

С пълно мнозинство съветниците приеха предложението на градоначалника да бъдат отпуснати 30 000 лева на IV ОУ „Димчо Дебелянов” за обучение на деца със специални потребности. Общинските съветници подкрепиха и предложението на кмета за парите за малките населени места, за които тази година са предвидени 338 000 лева.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *