Сурвакарските и кукерските групи от Перник отличени с награди

На тържествена церемония в залата на Минната дирекция, участници в XXX Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2024 бяха удостоени с награди за своите изключителни представяния. Златни маски бяха връчени на сурвакарската група от село Мещица и кукерската от село Вресово. Сребърни маски получиха сурвакарската група от село Черна гора и кукерите от село Тъжа, докато бронзовите бяха връчени на групата от село Лесковец и кукерската група от село Победа.

Купата на Федерацията на европейските карнавални градове бе присъдена на групите от село Габровница и село Расник. Специални награди от кмета на община Перник Станислав Владимиров получиха групите от село Големо Бучино, село Долни Раковец, град Петрич, кв. Шарон и град Благоевград, Трети квартал.

Областният управител Людмил Веселинов връчи награди на сурвакарските групи от село Драгичево, село Конска, село Пещера, село Светля и град Радомир: Първи борчески квартал. Любимците на публиката, кв. „Шарон“, Петрич, бяха отличени с традиционната награда в категорията.

Фестивалът, организиран от Община Перник и Фондация „Култура Перник“, се проведе със съдействието и финансовата подкрепа на Министерството на културата. За три дни се събраха над 150 маскарадни групи и повече от 12 000 участници, оставайки незабравими спомени в хиляди перничани и гости на града.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *