Археолози откриват 124 исторически находки в църквата „Света Богородица“ в Мелник

През 2023 г., с подкрепата на община Сандански, археолози от Национален археологически институт с музей при БАН проведоха успешни разкопки в църквата „Света Богородица“ в Мелник. Главен асистент д-р Методи Златков и консултант проф. д.и.н. Виолета Нешева ръководеха изследването, което включваше и участието на д-р Мария Пашова от Регионален исторически музей – Благоевград и Елисавета Иванова от Археологически музей – Сандански.

В хода на разкопките  са открити 124 находки от камък, керамика и метал. Сред тях се изпъква фрагмент от средновековен надпис от XIII – XIV век, който е част от строителния надпис на първия период на църквата. Друга важна находка е част от мраморна релефна плоча от XVIII – началото на XIX век, на която е изобразен серафим (четирикрил ангел).

Екипът по реставрация в лабораторията на НАИМ-БАН, включващ Ренета Караманова и гл. ас. д-р Петя Пенкова, работи върху подмяната и възстановяването на стенописи и метални находки. Тези ценни артефакти ще бъдат експонирани в Националния археологически институт с музей при БАН до 26 май 2024 г. Разкопките предоставят научни данни и възможност за експониране на важен исторически паметник за Мелник и ще бъдат включени във временната изложба „Българска археология през 2023 г.“ в Националния археологически институт.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *