Координирана инициатива за безопасност на движението след откриването на Тунел „Железница“

След една седмица от откриването на тунела „Железница“, областният управител Мария Димова създаде организация за координиране на действията на институциите, отговорни за безопасността на движението в района. Ръководителите на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, кметовете на Община Благоевград и Община Симитли, както и други институции взеха участие в работната среща.

На срещата беше потвърдено, че са предприети всички необходими мерки за безопасност и предотвратяване на пътнотранспортни инциденти в новия тунел. Оборудван е с всички съвременни системи за безопасност, включително енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини и др. Организацията включва пет напречни връзки между тръбите – четири за пешеходци и две за автомобили, предназначени за специализирани машини. Тези връзки ще се използват при затваряне на една от тръбите, за безопасно извеждане на пътниците.

Въпреки всички предпазни мерки, обстановката се усложнява от нарушения, свързани с превишаване на скоростта и неправилни изпреварвания в тунела. Има светлинна сигнализация и знаци, които водачите не спазват. На срещата се подчерта необходимостта от промяна в рисковото поведение на пътя. Областният управител акцентира върху важността на диалога и сътрудничеството между институциите и местната власт. Целта е взимането на превантивни мерки и систематичен анализ, насочени към предотвратяване и намаляване на негативните последици от пътнотранспортните инциденти.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *