От 1 март НАП спира спира да предоставя услуги, свързани с местните данъци и такси

От 1 март 2024 г., декларирането и плащането на местни данъци и такси ще стане възможно само чрез портала на Министерство на електронното управление. Тези услуги ще бъдат премахнати от електронната платформа на Националната агенция за приходи. За улеснение на потребителите, които желаят да декларират и платят задълженията си към общините, в електронния портал на НАП ще бъде предоставена връзка към сайта на МЕУ.

Целта на тази промяна е да се намали времето за обработка на декларациите, предоставяни от потребителите, както и да се улесни синхронизацията на информацията за платените местни данъци. Общините администрират местните данъци и такси от 2005 г., а не Националната агенция за приходи. В момента данните за платените местни данъци и такси, които се обменят между информационните системи на общините и НАП, се зареждат на различни времеви интервали в електронния портал на НАП, което води до разминаване в справките, предоставяни онлайн от НАП и от общините.

Споменатата промяна ще даде възможност на физическите и юридическите лица да декларират и плащат местните данъци и такси единствено през портала на МЕУ. НАП ще предостави връзка към този портал чрез своя електронен портал за улеснение на потребителите. По този начин се цели оптимизиране на процеса и повишаване на ефективността в обработката на данните за местните данъци и такси.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *