Стъпка по стъпка: Какъв е процесът на продажба на апартамент в България?

Сферата на недвижимите имоти се развива стремглаво през последните години в България. Все повече нови строежи, желание за закупуване на жилища и варианти за инвестиции в недвижими имоти за бъдещи периоди.

Продажбата на апартаменти в България е задача, която е съпътствана с някои задължителни стъпки, които от екипа на xnvd споделят в следващите редове.

Проучване на пазара

За да изготвите коректно вашето предложение и да представите ценови условия, които съответстват с пазарните тенденции, е необходимо да проучите и анализирате пазара.

Това е много важно, за да откриете кои апартаменти са най-примамливи и подходящи за продажба. Като такива се определят тези с най-голямата ликвидност към конкретния момент. Проучванията показват, че през последните години най-търсени са двустайните такива.

Проучването на пазара ще покаже и кои локации са най-търсени. Така ще можете да се ориентирате в продажбата на своя апартамент.

Подготовка на документи

Една от най-важните стъпки при продажба на апартамент в България е подготовката на документите. Основните такива са:

 1. Документ за собственост
  Необходимо е да имате наличен нотариален акт, крепостен акт, договор за покупко-продажба. Нотариалният акт може да бъде за дарение, за замяна и за покупко-продажба.
 2. Удостоверение за данъчна оценка
  Следва да се извади от данъчната институция, която е определена за конкретния район.
 3. Удостоверение за семейно положение
  Издава се от ЕСГРАОН и е задължително за удостоверяване на семейното положение и собствеността. При наличие на брак трябва да се представи и удостоверение за сключен граждански такъв.
 4. Удостоверение за вписване на имот
  Тези справки се издават от Служба по вписванията след платена държавна такса.

Има и други документи, като удостоверение за режим на имуществени отношения, схема на обекта, строителни книжа. Научете повече за необходимите документи подробно тук.

Създаване на обява

След като вече сте готови с подготовката на документите и анализирането на пазара, е време да създадете и обява, за да разберат потенциалните купувачи за вашето предложение.

Важното при създаването на обява за конкретния апартамент е да създадете подробно описание, подкрепено с актуален и висококачествен снимков материал.

Изповядване на сделката

Продължителността на всяка една от тези стъпки е неизвестна и зависи от множество фактори. От екипа на xnvd съветват да се доверите на агенция за недвижими имоти, които да ви съпътстват през целия процес и да ви помогнат да откриете най-добрата възможност.

Изберете най-подходящия и утвърден реализатор и насрочете среща за консултация.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *