Областна администрация Благоевград стартира най-големия проект по програмата България-Северна Македония

В Областна администрация Благоевград бе проведена информационна среща, на която заместник-министърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева и областният управител Мария Димова представиха стратегическия проект „Изграждане на нов ГКПП Струмяни – Берово (Клепало) между България и Северна Македония“.

Реалното изпълнение на проекта е вече стартирало и представлява значителна инвестиция от над 11 милиона евро. Този проект е най-големият по програмите за трансгранично сътрудничество, които се управляват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. На информационната среща бяха обсъдени основните цели на проекта, планираните дейности и очакваните резултати. Проектът представлява важна възможност за засилване на сътрудничеството и обмена между двата региона.

Съществено е, че инвестицията е разделена на две фази с цел по-ефективно изпълнение. Първата фаза, планирана да приключи през 2026 година, включва подготвителни дейности и проектиране, докато втората фаза, от 2027 до 2029 година, ще включва реализацията на строителните дейности по инфраструктурата на граничния комплекс.

Инвестицията е обявена за „национален обект“, което ще ускори административните процедури за нейното изпълнение. Очаква се, че след въвеждането в експлоатация на новия граничен пункт, броят на преминаващите границата между България и Република Северна Македония ще се увеличи значително, като предвиденото увеличение е от 657 000 на 722 700 души годишно.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *