Близо 36 000 души вписани в регистъра на хазартно уязвимите лица

Близо 2000 граждани са подали заявление за вписване в регистъра на уязвимите лица за по-малко от месец – от началото на март до момента, съобщават от НАП. От възобновяването на регистъра през 2022 г. до сега в него са вписани почти 36 000 души след двегодишно прекъсване, регламентирано със законодателни промени на 12 декември 2022 г.

Регистърът не е публичен, а достъп до него имат само определени служители на НАП, съобразно изискванията на изпълнителния директор на агенцията. Организаторите на хазартни игри са задължени да не допускат лица, вписани в регистъра, а за да спазват това изискване, трябва да заявят връзка към регистъра чрез електронната услуга „Предоставяне на справка за уязвимите лица от регистъра по чл. 10г, ал. 1 от Закона за хазарта“.

С цел улесняване на бизнеса, НАП внедрява е-услуга, която позволява хазартните оператори да обменят информация пряко и автоматично с приходната агенция чрез софтуерен ключ (API ключ), който осъществява свързаност между софтуерите на бизнеса и НАП.

Всеки, който смята, че не може да контролира времето и средствата, които изразходва за участие в хазартни игри, може да подаде Искане за вписване в регистъра. Искането може да се внесе на място в офис на НАП или да се изпрати по имейл, като трябва да е подписано с КЕП и да включва конкретен период за вписване, който не може да бъде по-кратък от две години.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *