Гласуваха се мерки от Областната епизоотична комисия във връзка с болестта Африканска чума по свинете

Областният управител Мария Димова свика заседание на Областната епизоотична комисия във връзка със сериозната епидемична обстановка в страната. На заседанието, което се проведе в Конферентната зала на Областна администрация Благоевград, бе разгледана влошаващата се ситуация във връзка с болестта Африканска чума по свинете, като бе отчетено първично огнище в Община Съединение, област Пловдив.

Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните в Благоевград, д-р Михаил Бащавелов, представи на комисията актуалната епизоотична обстановка в областта и предложи неотложни мерки за ограничаване на разпространението на заболяването Африканска чума по свинете. Важно присъствие на срещата имаше заместник-областният управител Христо Ангелов, който също се ангажира с усилията за справяне със сериозната епидемична заплаха.

Конкретните мерки, които областната епизоотична комисия гласува единодушно са – провеждане на инвентаризация на свиневъдните обекти три пъти годишно, извършване на проверки на депопулацията на задните дворове през 2019 г. ако същите не са подновили дейността си, извършване на клинични прегледи/ проверки на био-сигурността от регистрираните ветеринарни лекари четири пъти годишно и предоставяне на резултатите от прегледите/проверките, провеждане на проверки за био-сигурност от официалните  ветеринарни лекари веднъж годишно/клинични прегледи въз основа на оценка на риска от ОДБХ.

Вземане на проби за лабораторни изследвания в случаи на съмнение, взаимодействие с териториалните звена на МВР за борба с нелегалното придвижване на прасета, извършване на месечни проверки за провеждана по интернет нелегална търговия  с прасета, предоставяне на информационни материали на собствениците на прасета от задния двор чрез местните органи на власт, официалните ветеринарни лекари и регистрираните ветеринарни лекари.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *