Пожар при параклиса „Св. Георги“ в местността Селище край с. Гостун

В съботния ден (06.04.2024 г.) подаден бе сигнал за пожар до кмета на селото Илия Белев, застъпил се за параклиса „Св. Георги“ в местността Селище край с. Гостун, община Банско. Незабавно бе активирана пожарната служба в Банско и на място пристигнаха екипи на РСПБЗН и Доброволното формирование „Банскалии“, под ръководството на началника на пожарната служба инж. Димитър Клечеров.

Участваха и служители на ДГС-Места, на кметствата Гостун, Места и Осеново, както и местни жители, които се обединиха в борбата с огъня. На място присъстваха кметът на община Банско Стойчо Баненски и кметските наместници Илия Белев и Георги Чипилев.

Огънят успя да се прехвърли към покрива на параклиса, но благодарение на усилията на пожарникарите, той бе ограничен, преди да обхване сградата. Иконите в параклиса бяха спасени, както и другото вековно дърво до него. Въпреки това, опасността за сградата продължава, тъй като горящото дърво не може да бъде угасено поради своите размери и характеристики. Дежурни екипи и пожарни коли ще останат на терен, докато ситуацията се стабилизира.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *