Международен обучителен курс за спасителни кучета отбелязва 50-ата годишнина на групата за спасяване с кучета на ПСС

Над 30 водачи на спасителни кучета и инструктори от България, Чехия, Румъния и Словакия участват в международен обучителен курс за спасителни кучета, който се провежда от 10 до 14 април 2024 г. в Банско. Обучението е посветено на 50-ата годишнина от създаването на Групата за спасяване с кучета на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст. Домакин на събитието е Отряд Банско на ПСС, който е признат за своя професионализъм и отдаденост на каузата за спасяване на човешки животи.

Обучението се провежда в ски зоната на Банско и включва практически упражнения и теоретични лекции, предназначени да подобрят уменията на спасителите и техните кучета за търсене и спасяване при различни сценарии. Участниците преминават през лавинни учения, където тренират да намират и спасяват жертви, затрупани под снега, както и упражнения за търсене на изгубени хора в планината и спасяване при бедствия като земетресения.

Курсът има за цел да обедини опитните спасители и техните кучета, като същевременно привлече вниманието към важността на планинското спасяване и значението на работата на спасителните кучета. След четиридневното обучение на лавинния полигон на връх Тодорка, участниците ще бъдат присъединени от ветерани – бивши водачи на спасителни кучета, и други гости, чиито професионални пътища и призвания са тясно свързани с планинското спасяване.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *